Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ψήφισμα για την Ψωρίαση

27/05/2014
  • Με ψήφισμα του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  καλεί τα κράτη-μέλη να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για την Ψωρίαση

Αναλυτικά το ψήφισμα του ΠΟΥ:

Ψωρίαση

23 Μαΐου 2014 | Γενεύη - Με ψήφισμα του, o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ψωρίαση και να συνηγορήσουν κατά του στίγματος που βιώνουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από αυτήν.

Το ψήφισμα ζητά από τη Γραμματεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να επιστήσει την προσοχή στις επιπτώσεις της ψωρίασης στην υγεία και να δημοσιεύσει μια παγκόσμια έκθεση σχετικά με την ασθένεια, τονίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη έρευνα και για εντοπισμό επιτυχημένων στρατηγικών για την ενσωμάτωση της διαχείρισης της ψωρίασης σε υφιστάμενες υπηρεσίες που αφορούν μη μεταδοτικές ασθένειες μέχρι το τέλος του 2015.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που χαρακτηρίζεται από περιοχές δέρματος που εμφανίζουν φοίδες, ερυθρότητα, και απολέπιση. Τα άτομα με ψωρίαση έχουν σχετικά υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, υπέρτασης και διαβήτη. Μελέτες έχουν τεκμηριώσει υψηλότερα ποσοστά της κατάθλιψης και του άγχους σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του Σωματείου Ασθενών με Ψωρίαση ΚΑΛΥΨΩ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Psoriasis

23 May 2014 | Geneva - A resolution on psoriasis encourages Member States to raise awareness about the disease and to advocate against the stigma experienced by so many people who suffer from it.

It requests the WHO Secretariat to draw attention to the public health impact of psoriasis and publish a global report on the disease, emphasizing the need for greater research and identifying successful strategies for integrating the management of psoriasis into existing services for noncommunicable diseases by the end of 2015.

Psoriasis is a chronic inflammatory disease characterised by scaly, red skin lesions. People with psoriasis have relatively higher risks of heart disease, stroke, hypertension and diabetes. Studies have documented higher rates of depression and anxiety compared with the general population.

For more information, visit the website of the Greek Psoriasis Patient Group KALIPSO and the World Health Organization resolution on psoriasis.