ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΔΕΡΜΑΤΙΚΗ ΠΑΘΗΣΗ

ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ1,5

Απρόβλεπτη, ενοχλητική, ψυχοφθόρα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η χρόνια αυθόρμητη κνίδωση (ΧΑΚ) μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στις ζωές των ασθενών.

Μπορεί να είναι δύσκολο να ζει κανείς με τα σωματικά συμπτώματα, τα κνησμώδη εξανθήματα και το επώδυνο πρήξιμο (αγγειοοίδημα). Ωστόσο οι επιπτώσεις της ΧΑΚ μπορεί να είναι πιο βαθιές.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ1-5

Ο αντίκτυπος της ΧΑΚ δεν περιορίζεται στα σωματικά συμπτώματα, αλλά μπορεί να έχει και μεγάλες επιπτώσεις στα συναισθήματα των ανθρώπων και στην ποιότητα ζωής τους.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Η δυσφορία που προκαλεί η ΧΑΚ μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένο ύπνο και σε έλλειψη ενέργειας.1

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Οι άνθρωποι με ΧΑΚ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος.1

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Η ΧΑΚ μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την προσωπική ζωή των ατόμων που την εμφανίζουν. Η πλειοψηφία αυτών θεωρεί ότι η κατάστασή τους επηρεάζει την ικανότητά τους να λαμβάνουν μέρος σε σωματικές δραστηριότητες, να βγαίνουν έξω για φαγητό καθώς και ότι επιδρά στις σχέσεις τους. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι με ΧΑΚ μπορεί να νιώθουν μια αίσθηση απομόνωσης και μοναξιάς.2,3

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ

Ο λιγότερος ύπνος και το κνησμώδες δέρμα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι με ΧΑΚ να παρουσιάζουν μειωμένη απόδοση στη δουλειά τους. Επίσης, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να απουσιάσουν από τη δουλειά τους και αυτό τους επηρεάζει οικονομικά ενώ πιθανότητα θέτει σε κίνδυνο τη θέση εργασίας τους.1,2

Η ιστορία της Jackie

Η διάγνωση της ΧΑΚ έγινε στη Jackie πριν από 10 χρόνια και εδώ αφηγείται τι σημαίνει να ζει κανείς με ΧΑΚ και τη διαδρομή της από την αρχική διάγνωση. Η Jackie εξηγεί τη σοβαρότητα της κατάστασης της και τι σημαίνει να ζει κανείς με αυτές τις προκλήσεις στη καθημερινή του ζωή.


 

Βιβλιογραφικές αναφορές

  1. Maurer M et al. Allergy 2011; 66: 317–330.
  2. O'Donnell BF et al. Br J Dermatol 1997; 136: 197–201.
  3. Kang MJ et al. Ann Dermatol 2009; 21: 226–229.
  4. Barbosa F et al. J Health Psychol 2011; 16: 1038–1047.
  5. Engin B et al. J Eur Acad Dermatol Venereol 2008; 22:3 6–40.